Pytania i odpowiedzi

Jaka jest historia Bubble Tea?

W latach 80. XX wieku, Tajwańczycy po długim i często męczącym dniu pracy sięgali po filiżankę orzeźwiającej herbaty. Punkty, w których można było kupić herbatę, wyrastały jak grzyby po deszczu, a sprzedawcy prześcigali się w pomysłach na zdobycie klienta. Właścicielka jednego ze sklepików zaczęła dodawać aromaty owoców do sprzedawanej herbaty i wtedy jej napoje zyskały olbrzymią popularność. Niedługo potem inni sprzedawcy również zaczęli aromatyzować swoje herbaty.

W roku 1983 Liu Han-Chieh zaczął dodawać soczyste perełki tapioki do zimnych owocowych herbat i w ten sposób stworzył Bubble Tea! Nazwa „Bubble Tea” nie odnosi się bezpośrednio do perełek tapioki na dnie kubka, ale do pianki, która tworzy się na wierzchu napoju po wstrząśnięciu.

Czym są perełki tapioki?

Perełki tapioki są zwykle czarne, ale bywają też białe i przezroczyste. Kolor zależy od składników użytych przy wyrobie perełek. Czarne perły zawierają słodkie ziemniaki, korzeń manioku i brązowy cukier, który daje im barwę. Konsystencja perełek tapioki przypomina konsystencję żelków.

Pod jakimi innymi nazwami występuje Bubble Tea?

Bubble Tea jest również znana jako napój boba, perłowa herbata, mrożona herbata boba, boba, boba nai cha, zhen zhou nai cha, perłowa herbata mleczna, perłowa mrożona herbata, herbata czarnej perły, napój kuleczek tapioki, BBT, PT, perłowy szejk, QQ (co oznacza 'żucie' w języku chińskim) i prawdopodobnie pod wieloma innymi nazwami.